"Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald of staat er een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk. Een vrijwilliger verricht vrijwilligerswerk.
Tegenwoordig worden vrijwilligers opgedeeld in 2 categorie├źn: nieuwe en klassieke vrijwilligers.
  • De klassieke vrijwilliger is iemand die jarenlang in dezelfde organisatie een taak blijft uitvoeren. Zijn of haar motivatie wordt vaak gelinkt aan sociale aspecten. De vrijwilliger blijft bij de organisatie omdat de andere vrijwilligers vrienden zijn en omdat hij of zij al jaren hetzelfde doet. Deze vorm komt aan het begin van de eenentwintigste eeuw minder vaak voor dan de nieuwe vrijwilliger.
  • De nieuwe vrijwilliger gaat eerder "shoppen" en neemt een engagement op met een specifiek doel (iets leren, een problematiek oplossen).
In meer letterlijke zin is een vrijwilliger iemand die iets uit vrije wil doet. De term wordt ook gebruikt voor mensen die vrijwillig in militaire dienst gaan om te strijden voor een politiek doel. Zo bestonden de Internationale Brigades uit vrijwilligers uit de hele wereld, die in de Spaanse Burgeroorlog tegen de nationalisten van Franco streden."


Bedankt aan alle trainers, voorzitters, secretarissen, penningmeesters, wasmoeders, webmasters, chauffeurs, materiaalmeesters...

Zonder jullie stond onze sport nooit tot op het punt waar we nu zijn! Bedankt voor het vele verrichte werk en hopelijk nemen jullie nog hetzelfde engagement op in de toekomst, het wordt geapprecieerd!